TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

How to dismantle a fat duck - avagy képes riport egy kacsabontásról

Liszt Olivér 2011.10.05. 22:00

Sokáig hadakoztam, vajon van-e helye egy ilyen posztnak a blogon, s végül meggyőztem magam a szerkesztői szabadság fontosságáról: egy ismeretterjesztő "how-to" jellegű bejegyzés egy házi kacsa feldarabolásáról talán nem vonz annyi éhes tekintetet, mint egy csokis süti, ami barnasörrel készült, de mégis helyt kell kapnia a pizza és padlizsánreceptek között. Az alábbi kacsát Nógrád megyében vettük egy ismerőstől, miután szólt a szomszéd, hogy van eladó házilag hízlalt kacsa pár faluval odébb. Miért is ne – gondoltuk - van abban valami nyers, a vadászó életmódot folytató eleinkről ránk maradt romantika és izgalom a frissen megszerzett, még meleg húsú zsákmány látványától és tapintásától. Egy állat, ami értünk lett feláldozva, és ezért mi megtiszteljük annyira, hogy minden porcikáját a fejétől a lábáig felhasználjuk. És így is tettünk!

Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képi elemek következnek!

Tatort - avagy C.S.I. Nógrád 

Egy 5,5 kilós hízlalt kacsa számokban:

  •    1 kg comb + szárnytő: konfitálva, vagy sütőben sütve 
  •    0,6 kg mell: bárhogyan, pl. narancsosan
  •    0,65 kg máj: konfitálva, egyben-zsírban sütve, vagy hirtelen kisütve
  •    1,4 kg háj: kacsazsírnak vagy tepertőnek
  •    1,4 kg aprólék: farhát, szárny, nyak, szív, zuza, láb, fej: a lehető legjobb alapanyag egy jó kis ludaskásához, vagy levesnek.
  •    2 dl vér: hagymásan, zsírban sütve kenyérrel

Mérlegen a valóság: 5,5 kg belekkel (0,4 kg) és zacskóval együtt.

Kacsa inda kitchen

Egy db kacsa szakszerű feldarabolásához éles késekre, nyugodt kézre és háromnegyed órára van szükség. 

Alien 3 - avagy a mellek eltávolítása 

Egy hízlalt kacsa mája annyit nyom, mint a melle: ez azért több mint természetellenes. Konklúzió: állatbarát okokból úgy döntöttünk soha többet nem veszünk csak a mája miatt tömött kacsát. Éljenek a boldogan élt pecsenyekacsák! 

Íme a végeredmény a kacsaaprólékból: ludaskása kacsából.

A kacsaaprólékból húslevest főzünk, amiben a végén megfőzzük a gyökérzöldségeket is (sárgarépát és fehérrépát). A kacsaalaplében megfőzzük a rizst, majd a feldaraboljuk a zöldségeket és  csontos részekről lefejtjük a húst. Ezután a húst a rizst és a zöldségeket elrendezzük egy tepsiben, megfűszerezzük (bár ha elég fűszeres volt az alaplé, akkor ez már szükségtelen) és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Házi savanyúval a legjobb. További kacsás receptek a folytatásban.

Címkék: kacsa ludaskása

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr783281286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szajkó 2011.10.06. 19:30:46

rece-ruca, rizsás réce

gwendeee 2011.12.27. 11:42:31

Kacsa mellé milyen bort szoktak ajánlani? Félédes fehéret? Egyáltalán fehéret? Itt olvasgatok, de még nem találtam meg: minu.me/-vinopedia

Liszt Olivér 2011.12.27. 17:00:36

@gwendeee: Az attól függ, hogy a kacsa hogyan van elkészítve, illetve melyik részét eszed.:) A májához pl. valami jóféle fehérbor passzolna, mondjuk egy chardonnay, legalábbis nekem. Roston kacsamellhez pl. rozét innék, míg a sült vagy konfitált kacsacombhoz leginkább vörösbort. Persze minden esetben szárazat...