TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

Strammer Max, a szász afrodiziákum

Liszt Olivér 2011.12.03. 17:30

Kicsit sarkítva azt is mondhatnám, hogy ami az angoloknál a ham and eggs, azaz sonkás tükörtojás, az a németeknél a Strammer Max. Hisz mindkét esetben egy egyszerű proletár ételről van szó tojással és sonkával. Persze ez nem olyan egyszerű, hogy az egyik krumpli a másik burgonya; a Strammer Max a nevéből fakadóan is sokkal izgalmasabb étel, mint szigetországi társa.

Először is kezdjük egy kis német nyelvleckével: der Max ist stramm, vagyis Max egy erős férfiú. Na de mitől olyan stramm ez a Max gyerek? Több német nyelvű forrás szerint az egykori NDK egyes területein beszélt thüringiai-felsőszáz nyelvjárásban a Strammer Max kifejezést a 20. század elején még a merevedő, izgalmi állapotban lévő férfi nemi szerv szinonimájaként használták, csak később kezdték el ezt a szóösszetételt egy férfiasan egyszerű és tápláló egytálétel neveként használni. Erős Max nem egy nagy kulináris bűvész trükk (stílszerűen vaszisztdasz), de könnyen és gyorsan elkészíthető (még egy férfi számára is), elfogyasztása után hamar erőre kap a napi robotban megfáradt parasztlegény. Hiszen egy igazi fehérje+szénhidrát bomba: sonka+tojás+barna kenyér vajban megsütve és egymásra halmozva. S persze sörrel az igazi, nem csoda, ha egy ilyen étel és pár korsó sör után az urak önbizalomtól duzzadva önjelölt stramm Maxokként indultak hódító útjukra az éjszakában. Ennek az elméletnek az erősítését segítik azok a történetek is, amiket a 70-80-as években az NDK-ban cseretanuló vagy cseredolgozó honfitársaim meséltek. Akkoriban nagy divat volt az egykori NDK-ban pár hét vagy hónap cseremunkát végezni, akár egyetemistaként akár friss diplomásként. Az élet ott sem volt sokkal szabadabb, de az akkor és ott élő magyarok ezt akkor úgy élték meg, mint egy kelet-európai Woodstockot. Számos történetet hallottam a keletnémet lányok legendásan magas libidójáról, akik ráadásul oda voltak a magyar pasikért. Számukra a trapper farmeros, hosszú hajú hobók voltak a kor és hely Brad Pittjei. Akik – gondolom én – az esti sörözésekkor vagy egy átmulatott éjszaka után éppen ilyen Strammer Maxokból nyerték az erejüket, és készültek fel az újabb és újabb kalandozásokra.

Hozzávalók: barna kenyér (vagy jóféle házias parasztkenyér), sonka (főtt sonka, tarja), tojás, csemegeuborka, kevés vaj

Egy kevés vajat olvasztok egy serpenyőben, rádobok egy tojást tükörtojásnak, mellé jöhet egy szelet kenyér és egy szelet sonka. Vagyis mindhárom hozzávalót külön-külön megsütöm, miután a kenyérnek mindkét oldala megpirult a vajban, ráteszem a sonkát, a szeletekre vágott uborkát, és végül a tetejére a tükörtojást. A Strammer Maxnak persze sokféle verziója létezik még, a legismertebb a sajtos Max, tovább növelvén az amúgy sem lebecsülendő fehérjeadagot. Valaki kedvet kapott? Mármint a sörözéshez? 

Címkék: sörkorcsolya strammer max

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr313434495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.