TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

Tominak szeretettel: mogyoróvajas brownie kandírozott gyömbérrel

Liszt Olivér 2012.01.02. 21:18

 Nem szeretek sütögetni, és szerintem nem is igazán tudok. Ennek ellenére időről-időre baromira megkívánom, hogy nyakig lisztesen süti illatban táncoljak a konyhában, de még virágos jókedvemben sem szoktam sűrűn kísérletezni a süteményfélékkel. Még ha a szerszámok, kellékek, hozzávalók, idő és tér is a rendelkezésemre áll, akkor sem szívesen (na jó, mondjuk az édes szuflék már régóta vonzanak, de más tényleg nem). Ha pedig mégis édességre adom a fejem, akkor a süti illat legtöbbször brownieban manifesztálódik, mert ahogy korábban is megírtam, számomra nem desszert az, amiben nincs nagyon sok csoki (kivétel: sajttorta). Az alábbi recept teljesen bejáratott és elronthatatlan, ezért ezt drága Tomi barátomnak küldeném szeretettel, és azzal az üzenettel, hogyha legközelebb bráuniért sírna, ezt ne az öccsének tegye. Menj el szépen a boltba, vegyél meg minden hozzávalót, kérd meg a hercegnőt, hogy készítsen ki neked egy megfelelő méretű sütőedényt és már hozzá is láthatsz:

 

Hozzávalók:

  • 11-12 deka vaj
  • 5 deka kakaópor (kb. 4 evőkanálnyi) + opcionálisan pár kocka 70%-os csokoládé
  • 1 púpos ek mogyoróvaj
  • 2 tojás
  • 6-7 deka liszt
  • 20 deka cukor
  • 6 g sütőpor (pont egy fél tasak), egy fél csipet só
  • Opcionálisan: 5-6 szem aszalt sárgabarack és kandírozott gyömbér. A kandírozott gyömbér egyszerre édes és csíp, de azért nem annyira, hogy ne esne jól ráharapni egy brownieban. (Egyébként a piacokon, az aszalt gyümölcsös standokon kapható.)

Először is fogunk egy edényt, megtöltjük kevés vízzel és felrakjuk alacsony lángon főni, az edénybe belehelyezünk egy nagyobb keverőtálat, úgy hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Így a vajat és a csokit is vízgőzben tudjunk felmelegíteni. (Eddig világos, Tomi?). A tálba tesszük a kimért vajat és a csokit és kevergetés mellett felolvasztjuk a cukorral együtt. Ezután (ha elég nagy a keverőtál) beleverjük a két tojást és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Ha jól összeállt a massza, akkor az egészet egy spatulával egy vajjal kikent sütőformába kanalazzuk, végül a spatuláról a jobb mutatóujjunkkal lenyaljuk a csokis maradékot. (Ha a sütőforma szilikonos, akkor a vajjal való kikenés olyannyira szükségtelen, mint egy hétfői múzeumlátogatás). Miután a masszát egyenletesen elrendeztük a formában, akkor 180 fokos sütőben légkeverve kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A brownie akkor van kész, amikor egy kést beleszúrva a kés éléhez nem ragad csoki. Tomi, ha elakadtál, csak szólj!

Címkék: mogyoróvajas brownie

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr923514945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.