TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

Hola! me llamo andalúz sült-töltött paprika

Liszt Olivér 2012.05.12. 21:51

Szeretem a spanyolokat. Mi a baj ezzel? Semmi. Szeretem a nyelvüket, ahogy a H-t ejtik, szeretem az időjárásukat, csak nem júliusban, és szeretem a focijukat, még ha nem is vagyok madridista. És szeretem a spanyol konyhát is. Mi a baj ezzel? Semmi. Ha csak az nem, hogy olyan, mint „spanyol konyha” nem létezik, ahogy nincs „indiai konyha” vagy kínai nyelv sem. Vannak nyelvjárások Kínában, ahogy az egyes indiai tartományoknak is megvannak a megkülönböztető jellemzőik a konyhájukra. Spanyolország pedig épp elég nagy ahhoz, hogy ne lehessen egységes gasztronómiáról beszélni, hisz picit mást esznek Katalóniában, mást Baszkföldön és mást Andalúziában. De mivel én mindért odavagyok, így nyugodtan leírhatom, hogy szeretem a spanyol konyhát. Az alábbi recept épp andalúz, mely meglepő módon egy andalúz receptversenyre készült. De mitől andalúz? Pl. a mazsolától, ami arab (mór) hatás, és ez főleg a déliekre jellemző. Vagy ha másért nem, hát a spanyol sherrytől, a Vino de Jereztől, ami legalább annyira kultikus Dél-Spanyolországban, mint nálunk pl. a makói hagyma. A spanyol sherry jolly joker a konyhában: halhoz, nyúlhoz, csirkemájhoz, leveshez vagy desszerthez egyaránt hasznosítható, talán csak hosszúlépésnél lenne indokolatlan elővenni.

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl félszáraz sherry (ez épp Sandeman, köszi Bella!)
  • 1 dl spanyol olívaolaj (Uniolive, extra szűz, köszi Gergő!)
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1,5 dl rizs
  • kb. 3 dl víz (vagy alaplé)
  • 1 marék mazsola
  • 1 marék mandula (szeletelt)
  • 4 db aszalt paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

Egy vastagfenekű serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és beletesszük az apróra vágott hagymát. Pár perc párolás után hozzátesszük a zúzott és szintén felaprított fokhagymát. Újabb 1-2 perc után hozzáadunk egy evőkanálnyi sűrített paradicsomot, ezt épphogy elkeverjük és rögtön hozzáadjuk a rizst, a mazsolát, a mandulát és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Szárazon keverünk rajta egyet, majd hozzáadjuk a sherryt és közepes lángon folyamatosan kevergetve pár percig pároljuk a rizst, amíg az alkohol nagyjából elpárolog. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1 centire ellepje a rizst, és fedő alatt 15 perc alatt készre pároljuk. Ezalatt előkészítjük a paprikákat: miután megmostuk, a csúcsaiknál egy picit levágunk belőlük, hogy megálljanak a sütőedényben, majd egy határozott mozdulattal levágjuk a száras végüket és félretesszük. A paprikákat kicsumázzuk és egy tűzálló edénybe tesszük. A már kész rizses töltelékben elkeverjük az apróra vágott petrezselymet, és megtöltjük a paprikákat. A végén rájuk tesszük a tetejüket, amiket egy picit megszurkálunk, hogy a sütőben a héjuk ne pukkanjon szét, és az egészet alaposan meglocsoljuk olívaolajjal. 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. A végeredmény egy édes és sós, puha és roppanós, a sherrytől illatos étel, akár köretként, tapaszként vagy épp egy könnyű nyári főételként fogyasztva. 

Címkék: spanyol konyha

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr994504795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.