TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

Azt mondta az öreg quiche…

Liszt Olivér 2012.09.26. 21:56

És milyen jól mondta. De vajon milyen nyelven? Biztos franciául - gondolhatjátok, kedves Gyerekek - hiszen a quiche szó franciábban hangzik még a french fries-nál is. De a viccet félretéve: nem nehéz elképzelni, ahogy az öreg Quiche egy álmos elzászi kisfaluban az asztalra pillantva így kiált fel: „Mon Chéri, un quiche, c'est merveilleux!" Na, most tegye fel a kezét, aki a németekre gondolt? Senki? Gondoltam. Egyes, leülhettek, frankofil banda! Szegény német testvéreinknek alig maradt valami a világ gasztronómiai térképén és még azt is lenyúlják a csigazabáló szomszédok, csak azért, mert jobban tudnak affektálni. Ugyanis a franciák klasszikus sós pitéje, a quiche a német (elzászi) Kichel / Küchel szóból ered, ami pitét / süteményt jelent, s amiből aztán a Hochdeutsch-ban Kuchen lett. Vagyis az ikonikus quiche lorraine gyakorlatilag nem más, mint egy lotharingiai Kuchen, csak hát ilyen névvel nem lehet befutni Hollywoodban. Hiába kiabálta hát évszázadokon át az öreg Klein, valahányszor az asszony a kedvenc pitéjével állt elé: „Mein Schatz, das ist doch ein Kuchen, sehr toll!" – a kutya nem figyelt rá. Nem telt el sok idő és Klein úr és társai a 20. század derekán elégtételt vettek a sok évnyi frusztrációért, és egészen Párizsig masíroztak. Ennek ellenére az agymosás nem sikerült, a quiche francia maradt, és azóta is a francőz kulinária egyik elismert képviselőjeként tartják számon. De ez legyen a németek gondja, mi örüljünk, hogy kitalálták, mert akármivel töltjük, a quiche mindig nagy siker. Én most a gombás verzióra szavaztam.

gombas quiche.jpg

Gombás quiche - Hozzávalók

A pitetésztához (egy 24 cm-es sütőformához)

  • 18 deka liszt (én fele teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam)
  • 10 deka vaj (Bitte, kein margarin, ha nem muszáj)
  • kb. ½ dl hideg víz

A töltelékhez:

  • 20-25 deka gomba
  • 1 fej hagyma
  • 5-7 deka húsos angolszalonna
  • 1 db kápia paprika
  • ½ dl olívaolaj, 1 ek vaj
  • 3-4 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 5-5 deka parmezán és trappista sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Fűszerek: só, őrölt bors, szerecsendió, friss kakukkfű, és fél csokor petrezselyem

Először összegyúrjuk az omlós pitetésztát: a kimért lisztbe tesszük a darabolt vajat és vizet, kézzel az egészet jól összegyúrjuk majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Ezalatt nekiállhatunk a tölteléknek: serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk az apróra vágott húsos szalonnát és hagymát és pár perc alatt megfonnyasztjuk. Utána jöhet bele az apróra vágott paprika, fokhagyma és gomba is. Pár percig az egészet együtt pároljuk, majd fűszerezzük. A tűzről levéve hozzáöntjük a külön tálban enyhén felvert tojásokat és tejszínt és a reszelt sajt felét. Az omlós tésztából egy kevés liszttel akkora kört nyújtunk, amekkora a piteforma + a pereme, és ezt a sodrófa segítségével a kivajazott sütőformába tesszük. Ha a tészta még így is túllóg a forma peremén, egy határozott mozdulattal lenyessük a felesleget. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük, majd a sütőből kivéve rákanalazzuk a tölteléket és a tetejét megszórjuk a maradék sajttal. A quichenek újabb kb. 20 percre van szüksége, hogy a töltelék kellően megszilárduljon és a teteje szép aranybarnára süljön. Forrón, hidegen és újramelegítve is tökéletes, éljen soká a német-francia barátság.

Címkék: gombás quiche

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr234805175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandaagi 2012.09.27. 18:16:52

a tetejere nem kell teszta, mint az edes pitekre?

Liszt Olivér 2012.09.27. 18:21:59

@pandaagi: Nem,a tetejére nem kell már tészta. A tojásos-tejszínes keverék tetején a sajttal magától is megszilárdul és így könnyebb is az fogás.

KenSentMe 2012.09.27. 18:52:46

Hogy egy klasszikust idézzek: "You are a quiche eater!"