TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

My, ooh my, a sherrys csirkemáj...

Liszt Olivér 2012.10.04. 21:18

Kedves Barátom, hallom, szeretsz inni, de nem szeretsz főzni. Na, akkor vegyél szépen egy adag friss csirkemájat, egy üveg finom fűszeres fehérbort, és gyere át hozzám. Berakjuk a kedvenc zenéd, kibontjuk a bort (hadd szellőzzön), szedünk egy tálba egy kevés andalúz olajbogyót és felvágunk pár szelet házi kenyeret. Ezzel indulunk. Ne, a hagymát bízd csak rám, szeretek sírni. Oké, a szalonnát vághatod te, de maradjon a májhoz is. Neeem, a májat nem áztatjuk, csak lemossuk és hagyjuk leszáradni. Hajszárító nem kell, csak tölts még bort. Elég! Na, felvágtam a hagymát, vedd elő a serpenyőt. Nem érdekel, hogy ez a kedvenc számod. Jó, előveszem én. Figyelj, most olívaolajat öntök a serpenyőbe és felhevítem. Tudom, hogy nem szereted ezt a szót, de egy profi szakács hevíti az olajat, vágod? Jó, jöhet bele a máj, de vedd vissza picit a tüzet. A sót leteheted, a májat csak a végén sózzuk, nem gittet sütünk. A fakanalat is hagyd a pélóba, inkább tölts még bort. Na most: látod, mit csinálok? A májat nem kavargatom, nehogy összetörjön, csak a serpenyőt rázom. Jöhet az őrölt bors, pár perc és kész is. A májnak ugyanis nem kell sok idő, drága Barátom. Akarsz előkóstolni? Akkor vegyél ki egy darab májat és vágd félbe. Ha a belseje már épphogy nem rózsaszín, kész is van. Tölts még bort, én kiszedem a májat. Jó, most jöhet a bacon. Te, ennyi maradt? Mindegy, ezt most beleborítom a serpenyőbe, most már jöhetsz a fakanállal. Most a hagymát is, de ne mellé. Nézd, megmutatom: a kés lapjával felszeded az aprított hagymát, és a kezeddel beborítod a serpenyőbe. Nice! Igen, jó sok hagyma kell, ne aggódj. Na, most pár percig hadd fonnyadjon, addig tölthetsz. Nem baj, ha elfogy, a májra majd sherryt öntünk, még jobb is. Oké, most jöhet két gerezd fokhagyma. Figyelj mutatom: a kés lapját rányomod, és tenyérrel megküldöd, így könnyen lejön a fokhagyma héja. Két gerezd mehet bele. Na, most öntök rá egy deci sherryt, add már ide az üveget. Jó, tekerd fel a lángot, hadd sisteregjen. Érzed az illatát? Neem? Én sem. Figyelj, amint elfő a bor, rádobjuk a májat. Zsír. A fakanállal menj most innen, fordítsd meg inkább a cédét, én meg lezárom a gázt. Most megmutatom, hogy aprítunk petrezselymet. Nem kell mezzaluna, nem buzulunk. A kés élét hintáztatjuk a vágódeszkán, látod? Na most ahogy az előbb mutattam, a kés lapjával szedd fel a petrust és tedd a májra. Ne röhögj, a petrezselymet petrusnak is hívják. Legalábbis a nagyanyám mindig így hívta. Köret? Nem lesz köret, kenyérrel esszük, rusztik a buli. Na, zene off, kapcsold be a tévét kezdődik a meccs. Látni akarom, ahogy elkenik ennek a majom murinnyónak a száját.

sherrys_maj.jpg

Hozzávalók:

  • 1 üveg fehérbor (Irsai, vagy Degenfeld Muscat Lunel)
  • 40 deka friss csirkemáj
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 deka angolszalonna
  • 1 dl jerezi sherrybor
  • Fűszerek: só, bors, 1 csokor petrezselyem

Címkék: sherrys csirkemáj

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr914820641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frony 2012.10.11. 08:50:19

Egyéni a stílus, de nekem bejött :))))
A máj meg tuti finom lett....de kit is érdekel a máj???

Liszt Olivér 2012.10.12. 12:36:57

@Frony: Köszi! A máj és a bor kiváló páros, én mondom! :)