TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

A brokkolinak vesznie kell! – vagy mégsem?

Liszt Olivér 2013.01.26. 14:02

Nos hát, célom testet öltött: a brokkolinak vesznie kell! – morogta Stewie (a fenti videón 1:05-től), és gondolatban már elkezdte építeni azt az időjárásgépet, amivel egyszer és mindenkorra legyilkolja az ősi ellenséget, minden zöldségek őzöldségét, a nevében is csúf és látványában még annál is undorítóbb brokkolit. Szegény Stewie, intellektuális fölénye ellenére is még túl fiatal ahhoz, hogy meglássa a brokkoli jó oldalát. Ahogy a legtöbb gyerek számára, neki is a brokkoli testesíti meg a zöldségek iránti gyűlöletet (a spenót mellett). A brokkoli nemcsak zöld, de rusnya is; ha túlfőzik, az állaga a kelbimbóéhoz hasonlóan gusztustalan lesz, és ha nem fűszerezik, egyáltalán semmilyen íze nincs. Illetve de: a sima főtt brokkolinak az íze ugyanis maga a zöldségíz. Az ember szinte a szájában érzi a klorofillt és minden olyan elemet, amiről az iskolában tanult kémia órán. Tény: egy brokkoli láttán az embernek sosem fog megindulni a nyáltermelése, és egyáltalán semmi vonzó nincs benne. Se gyereknek, se felnőttnek, lehet az akár az amerikai elnök is. Idősebb George Bush ennek hangot is adott elnöksége idején, és kijelentette, hogy mivel ő már az Egyesült Államok elnöke, soha több nem fog brokkolit enni. Sőt, a legenda szerint a gyűlölt zöldséget még az Air Force One-ról is száműzte. Szegény brokkolinak ilyen szembeszél mellett nehéz dolga van, de ennek a bizalmatlanságnak is megvan az előnye. Akármikor csak brokkoli kerül a tányérra, már csak kellemes meglepetés érhet minket. És erre a brokkoli krémleves a legjobb példa.

brokkolikremleves.jpg

Hozzávalók:

  • kb. ½ kiló brokkoli (a vastag szárral van az egy kiló is)
  • 2 szem nagyobb krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj
  • kb. 1l víz (ha van alaplé, akkor nem kérdés, hogy ezt használjuk!)
  • 1-1,5 dl tejszín
  • Fűszerek: só, bors, szerecsendió, friss petrezselyem

1. A brokkoli kemény száras részét balkézbe fogva jobb kezünkben egy éles késsel levágjuk róla a felhasználni kívánt brokkolirózsákat, és alaposan leöblítjük őket. A zsengébb szárak is jöhetnek nyugodtan, de a keményebb részeket hagyjuk ki a krémlevesből, ezek egy zöldségalapléhez tökéletesek lesznek.
2. A vaj és olívaolaj keverékén megpároljuk az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott krumplit. Ha a krumplit elég apróra vágtuk, akkor a krumplival együtt beletehetjük a jól átmosott brokkolivirágokat is.
3. Majd felöntjük annyi alaplével, hogy épp NE lepje el. Ugyanis a brokkoli megfőve és leturmixolva jelentős térfogat zsugorodáson megy keresztül, mi meg anyáznánk, hogy minek húztuk fel annyi vízzel / alaplével. Felöntés után fűszerezzük és lefedjük. Kb. 6-8 perc alatt puhára főnek a zöldségek.
4. Ekkor jöhet a szeretett botmixer, és a tűzről levéve krémesre pürésítjük. (Én mixelés előtt bele szoktam tenni a petrezselyem felét, mert imádom a frissen darált petrezselyemízt).
5. Végül visszatesszük a tűzre, felöntjük a tejszínnel és megvárjuk, míg újra felforr. Ha a leves már pöfékelni kezd, elzárhatjuk a gázt és beletehetjük a felaprított petrezselymet. (egyszer csináltam friss mentával is, nyáron úgyis elég korrekt.
6. Sütőben sült sajtos pirítóssal a legjobb, de sonkacsipsszel is elmegy. Így talán még az öreg Bush is bekanalazná.

Címkék: brokkoli krémleves

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr945044948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.