TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

Meghalt a zsemle, éljen a zsemle (reloaded)!

Liszt Olivér 2013.02.01. 19:36

Tegyük fel, hogy a reinkarnáció létezik, és én következő életemben nem macskaként, hanem zsemleként születek újjá. És tegyük fel, hogy mondjuk jó sorsú zsemleként egy menő pékségbe kerülök. Hajnalban „gördülök" le a tepsiről, és délután már meg is vesz és hazavisz egy szimpatikus anyuka, aki a gyermekei másnapi uzsonnájához vásárol be. „Mindig 2 zsemlével többet vesz, hátha még reggelire is kér belőle valaki. De aznap éjjel iszonyú rémálmok gyötrik a családanyát, épp azt álmodja, hogy Matolcsy György rákacsint és a fenekére csap, mikor hirtelen felébred. Zihálva néz a vekkerre és látja, hogy fél óra spétben van. Gyors arcmosás után rohan a gyerekszobába ébreszteni. A késés miatt ugrott a reggeli és az uzsonna is, úgyhogy a gyerekek kezébe nyom 1-1 kétszázast péksütire, akik boldogan vágják zsebre a pénzt. Ezután ő is csak gyorsítva végzi el a reggeli rutint, és kávéivás nélkül száll fel az iroda felé tartó buszra. Ahol eszébe jut, hogy elől hagyta a nyamvadt zsemléket, amik estére már kopogni fognak a szárazságtól. Mit csináljon ennyi kiszáradt zsemlével? Alig pár napja, hogy fasírt volt az ebéd, vadasnak meg csaknem fog nekiállni a zsemlegombóc miatt. Elvégre nem a gombhoz varrjuk a kabátot. Még ha kiflit vett volna, akkor csinálhatna mákos gubát. És akkor egyszer csak bevillan neki: egyszer, még kiskorában a vidéki nagyinál evett sütőben sült zsemlét, túróval töltve. A nagyi szerint ez a szegények eledele, amit viszont ő sosem értett. Hogy lehet egy ilyen finom édesség a szegények eledele? Azonnal beüti a keresőbe hogy „töltött zsemle" és már jönnek is a találatok, és velük együtt az emlékek. Nincs mese – gondolja, ma este ez lesz a vacsora, az én gyermekeim is megtudják, milyen jó is a „szegények eledele"

töltött zsemle.jpg

Hozzávalók (3 főre)

  • 3 zsemle
  • 15-20 deka túró
  • 2 tojás (külön a sárgája és a fehérje)
  • 4 dl tej
  • 3 ek méz + 1ek porcukor
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 ek vaj
  • 1 marék mazsola
  • 1 zacskó vaníliás cukor (egy rúd vanília, és akkor már tényleg nem lenne a szegények eledele)
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél kk fahéj

A zsemléket lefejezzük, nem felezzük. A tetejüket félretesszük, és a belsejüket kitépkedjük. Egy keverőtálban összeöntjük az összes hozzávalót a zsemle kivájt belével együtt (a tej és a tojásfehérje kivételével) és egy villával az egészet alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket habverővel kemény habbá verjük, majd egy spatulával hozzákeverjük a túrós töltelékhez. A zsemléket egyenként épphogy megmártjuk a langyos és enyhén cukros tejben, majd egy kivajazott sütőedénybe helyezzük. Ezután a zsemléket egyenként jó alaposan megtöltjük a habos-túrós keverékkel, és ráhelyezzük a levágott tetőket. A végén minden zsemle tetejére kerül egy kiskanálnyi vaj, csak hogy sütés után jó ropogósak legyenek. A töltött zsemléket 180 fokos sütőben, fólia alatt kb. 10 percig sütjük, majd a fóliát levéve még újabb 10 percig, amíg a 3 zsemle töltelékestül össze-át-keresztbe-eggyé-meg-sül. Íme, ez az én életem története, zsemleként születtem, és szegények eledeleként méltó módon születtem újjá.

Címkék: töltött zsemle

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr285057349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.