Pár hete azzal kedveskedett a UPC, hogy hozzánk csapott vagy 30 extra csatornát grátisz. Ennek még így önmagában nem nagyon lenne hírértéke, de az ingyen plusz csatornák között van a NatGeo WILD is. Eddig is könnyedén elvoltam azzal órákig, hogy a jegesmedvék cudar mindennapjait figyeltem, de mióta NG Wildunk is van, totál rákattantam a „Kinn az orosz vadonban" című műsorra. Nézem, ahogy a nagy barna macik térdig gázolnak az orosz tundra tiszta vizű folyóiban lazacok után hajkurászva, és amikor a sok bénázás után sikerül egy 4-5kilós példányt kikapniuk a mancsukkal, azon veszem észre magam, hogy csorog a nyálam. De lennék én barnamedve abban a folyóban, esküszöm, örömmel harapnék én is nyersen abba a makulátlan rózsaszín halhúsba (mint Bear Gryllis Alaszkában), ami egy perce még az ívó helyére tartott boldogan. Arról nem is beszélve, hogy friss lazaccal bezabálva szívesen átaludnám én is a telet. Mi kell még a boldog és hosszú élethez? Tiszta víz, sok alvás, friss levegő, és még frissebb hal azonnali fogyasztásra. Ebből Pesten nem sok jut, utóbbit leginkább a Metroból szerzem be, és alig várom, hogy otthon nekieshessek. Mivel azonban egy orosz medvénél szerencsére cizelláltabb eszközkészlettel rendelkezem, azt is megengedhetem magamnak, hogy a „kifogott" lazacot borban és kaporban marináljam egy napig, majd bambuszpárolóban gőzöljem készre, és így vegyem magamhoz a napi Omega3 zsírsavadagom.
Hozzávalók:
- pár szelet (nyúzott) lazacfilé
- 2 dl fehérbor
- 1 ek barnacukor
- 1 csokor friss kapor
- só, bors, fél citrom leve
Egy kanál cukrot elkeverek pár deci fehérborral, friss kaprot vágok bele, és ebbe a marinádba teszem a lazac szeleteket minimum egy éjszakára. A cukor és főleg a bor finoman megmarja a hal húsát, ami így szinte készre (fogyaszthatóvá) marinálódik. Sót azonban direkt nem tettünk hozzá, mert ebből nem gravlax lesz, ezért a marinálás után a szeleteket bambuszpárolóba teszem, ami alatt rotyog a víz, és ott pár perc (tényleg pár perc) alatt a vízgőzben készre párolom. Sót és frissen őrölt borsot csak ezután kap a hal. A sztenderd köret párolt zöldség és rizs szokott lenni vala, most legutóbb azonban friss spenótot pároltam hozzá, mert ilyen egészséges főétel mellé durván egészséges köret dukál. Mondjuk ez nem az az ebéd, ami után egy mackó boldogan térne 4-5 hónapos nyugovóra, de én pár óra után nyugodt szívvel kanalazhatom a Nutellát, míg szegény bundás barátomnak erre kevés az esélye.
Utolsó kommentek