A jó tojáslikőr olyan, mint az élet: ahhoz, hogy igazán élvezhessük sok cukorra és jó minőségű alkoholra van szükségünk, no meg friss tojásokra. Hogy sokáig gondolkoztam ezen az epikus hasonlaton? Nem, kb. fél percig; de úgy gondoltam, hogy egy olyan hétköznapi témához, mint a tojáslikőr készítés valami gigantikus bonmot kell felvezetőnek, hogy a nyájas olvasó ne klikkeljen el rögtön. Egyébként meg nem állítottam valótlant: a jó házi készítésű tojáslikőrhöz valóban sok cukorra, minőségi szeszre és igazán sárga sárgájú tojásokra van szükségünk. Az alábbi receptet a kedves Anyósomtól kaptam, és nagyon bevált. Így kimondva-leírva mindig furán hangzik, de hát nem én tehetek róla, hogy az „anyós” szóhoz mifelénk legtöbbször pejoratív jelentés társul, és ha az embernek egy igazán belevaló és klassz anyósa van, akkor magyarázkodni kell, hogy ezt nem idézőjelesen értettük, hanem komolyan, mosolygós fejecske nélkül.
Hozzávalók kb. 9-10 dl-hez:
- 5 tojás sárgája
- 25 deka cukor (én fele nádcukrot fele sima kristálycukrot használtam)
- 2,5-3 dl Absolut vodka (köszi, Sógornő!)
- 2,5 dl tejszín (jó zsíros)
- 2,5 dl zsíros tej
- ½ rúd vanília
A tojássárgájákat egy keverőtálban jó alaposan összekeverjük a cukorral, akár robotgéppel akár kézi habverővel dolgozunk, addig kell keverni, amíg selymesen habzó homogén krémet kapunk. A tejet a tejszínnel felforraljuk és beledobjuk a vaníliát. Ehhez fogjuk a rúd vaníliát, (hosszában) félbevágjuk és a kés élével lehúzzuk a vaníliaport a rúdról, majd beledobjuk a tejbe. Miután lehűlt a tej-szín, ezt is a keverőtálba öntjük, legvégül pedig elővesszük a hűtőből a prémium kategóriás vodkánkat (a vodka azért ideális, mert a jó vodkának se íze, se szaga, se színe, így valóban az alkohol esszenciája kerül a likőrbe), és ezt is a tálba öntjük. Az egészet jól elkeverjük, majd egy finom szűrőn keresztül töltjük át az üvegekbe, hogy a hab fennakadjon. Figyelem: a tojáslikőr indokolatlanul eltúlzott és határtalan fogyasztása súlyos következményekkel járhat!
Utolsó kommentek