Számomra a desszert csokoládé nélkül nem desszert: ez alól az axióma alól mindössze két kivétel van: 1) ha a túró van benne, 2) ha ezt a desszertet tatin tortának hívják. Minden más édesség olyan, mint az alkoholmentes sör, értelmetlen. Mivel azonban se túró se csoki nem volt otthon, ellenben egy darab szülinapos ananász igen, így szinte nem is maradt más választásom, mint elkészíteni a francia klasszikus tarte tatin tengerentúli, ananászos verzióját, ami tőlünk nyugatabbra (de leginkább az újvilágban) legalább olyan ikonikus desszertnek számít, mint idehaza a palacsinta.
Hozzávalók:
- 1 db ananász (most mondjam azt, hogy a friss nem jobb, mint a konzerv?)
- 10 deka barnacukor
- 8 deka vaj
- 1-2 ek víz (vagy ha valaki mégis a konzervre vetemedne, akkor annak a levéből)
Az omlós tésztához:
- 18 deka liszt (én fele teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, mert baromi sokáig szeretnék élni)
- 10 deka vaj (mert minek sokáig élni, ha közben margarinból csináljuk a pitetésztát)
- 4 deka barnacukor
- kb. fél dl hideg víz, és fél csipet őrölt kardamon és ugyanennyi szegfűszeg, és szintén fél csipet sütőpor (ez amúgy nem kéne, de így kicsit fellazítja a vajas tésztát)
Először is elkészítjük a vajas pitetésztát: ehhez kimérjük a lisztet, és ebbe belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, és az egészet kézzel vagy egy robotgép segítségével kicsit összedolgozzuk. Ha robotgépet használunk, az az egész folyamatot meggyorsítja, de végül mindenképp kézzel kell a tésztát készre gyúrni. Ha a tészta összeállt, beborítjuk folpackkal és fél órára hűtőbe tesszük. Addig is előveszünk egy sütőbe is tehető serpenyőt, alágyújtunk és beledobjuk a vajat majd a cukrot. Közepes lángon addig sütjük (kb. 5-8 percig), amíg a cukor fel nem olvadt teljesen a vajban, és el nem kezd karamellizálódni, ekkor hozzáöntünk egy kevés vizet és az egészet elkeverjük. Az ananászt megpucoljuk, karikákra vágjuk és a szeleteket szépen sűrűn pakolva elrendezzük a karamellizált cukorban. A serpenyőt az ananánasszal 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. Ezalatt a hűtőből elővett tésztát kevés liszttel fél centi vastagra nyújtjuk, majd akkora kört formázunk belőle, amekkora a serpenyőt befedi. Ha ezzel megvagyunk, kivesszük a sütőből az ananászt, és a tésztát egy sodrófa segítségével az ananásza borítjuk. A tészta széleit, ahol kell begyűrjük a serpenyő oldalán, a tetejét megszurkáljuk késsel és az egészet visszadugjuk a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt szépen megbarnul és meg is sül a tészta, ekkor a sütőből kivéve egy vágódeszka segítségével kifordítjuk az ananászos sütit. Ha ezt a lépést kispóroljuk, akkor egy: nem hívhatjuk a sütinket tatin tortának, kettő: nem fogjuk látni, hogy a cukor milyen szépen megszínezte az ananászgerezdeket, három: nem fogjuk megégetni a kezünket a félrecseppenő cukorsziruppal. A választás az Önöké! (Ja, a receptet innen nyúltam!)
(Gyere a facebookra, mert jó lesz!)
Utolsó kommentek