TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

Pleased to eat you, Mademoiselle Tatin

Liszt Olivér 2012.03.06. 22:15

Sorolhatnánk, hogy miért nem szeretjük a franciákat: a rettenetes angol kiejtésük, gőgös nemzettudatuk, vagy Henry kezezése miatt, s különben is, piperkőc csigazabálók mind. Mi magyarok különösen frankofóbok vagyunk nagy nemzeti frusztrációnk, Trianon miatt; lassan 100 éve már, de Clemenceau még mindig szitokszónak számít a Kárpát-medencében. De azt el kell ismernünk - töltött paprika ide vagy oda - a mi kis magyar hasunk is sokat köszönhet a francia konyhának. Többek között a Tatin nővéreknek, akik a legenda szerint a 19. század végén, valahol Orleans közelében nagy kapkodva feje tetejére állítottak egy almás desszertet. Ez lett később a híres tarte Tatin, vagyis a Tatin nővérek (vénkisasszonyok) almatortája, minden alma torta upside down-ja. Mint minden híres és világot bejárt receptnek, ennek is rengeteg változata ismert, legalább annyi, ahányféleképp a torta születését leírják. Én a fast food változat mellett döntöttem, és mirelit levelestésztából készítettem, de a torta elfogyaztása utáni azonnali boldogságérzet így is garantált.

Hozzávalók (4 főre)

  • 20 deka (mélyhűtött) leveles tészta
  • 2 nagyobb alma
  • 4 ek cukor
  • 2 ek vaj
  • fél citrom fél leve
  • 1 tk fahéj, kevés liszt a nyújtáshoz

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, félbevágjuk, és a fél almákat még egyszer két szeletre vágjuk. (De felőlem, mindenki úgy szeli fel az almát, ahogy jól esik). Fogunk egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is be lehet tenni: na most ebbe belekanalazzuk a cukrot meg egy csapott evőkanál vizet, és nagy lángon elkezdjük karamellizálni a cukrot. Ha a cukor már habzik és bebarnult, levesszük a tűzről, jöhet bele a vaj, amit jól elkeverünk benne, visszatesszük még kis lángra 1-2 percre. Ezután a karamellás cukros szirupba belefektetjük szorosan egymás mellé az almaszeleteket, meglocsoljuk citromlével és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük az almákat. Amíg a sütő duruzsol, addig nekiesünk a (már felengedett) tésztának. 1 alapvetés kezdő olvasóknak: a kész leveles tésztát nem kell gyúrni, csak hajtogatni és úgy nyújtani egy kevés liszttel megszórva. A tésztából egy akkora kört kell nyújtanunk (kivágnunk), aminek pár centivel nagyobb az átmérője, mint a felhasznált serpenyő. Miután kivettük a sütőből az almát, fogjuk a tésztát, és óvatosan betakarjuk vele az almákat úgy, hogy a széleket jól begyűrjük a serpenyő oldalához. Késheggyel pár helyen megszúrkáljuk a tésztát, és visszatesszük a sütőbe újabb kb. 20 percre. Ha már megpirult a tészta, a sütőből kivéve azonnal kifordítjuk egy tálra a tortát és picit hűlni hagyjuk. Ha jól csináltuk, akkor a tésztaszélekre és az alma tetejére (vagy aljára?) is szépen rápirult a karamellizált cukor. Frissen felvert tejszínhabbal vagy vaníliafagyival igazán stílusos, de magában, nutellával, hidegen és melegen is kitűnő boldogsághormon-hordozó.

Címkék: tatin torta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr204294181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása