Kedves Barátom, hallom, szeretsz inni, de nem szeretsz főzni. Na, akkor vegyél szépen egy adag friss csirkemájat, egy üveg finom fűszeres fehérbort, és gyere át hozzám. Berakjuk a kedvenc zenéd, kibontjuk a bort (hadd szellőzzön), szedünk egy tálba egy kevés andalúz olajbogyót és felvágunk pár szelet házi kenyeret. Ezzel indulunk. Ne, a hagymát bízd csak rám, szeretek sírni. Oké, a szalonnát vághatod te, de maradjon a májhoz is. Neeem, a májat nem áztatjuk, csak lemossuk és hagyjuk leszáradni. Hajszárító nem kell, csak tölts még bort. Elég! Na, felvágtam a hagymát, vedd elő a serpenyőt. Nem érdekel, hogy ez a kedvenc számod. Jó, előveszem én. Figyelj, most olívaolajat öntök a serpenyőbe és felhevítem. Tudom, hogy nem szereted ezt a szót, de egy profi szakács hevíti az olajat, vágod? Jó, jöhet bele a máj, de vedd vissza picit a tüzet. A sót leteheted, a májat csak a végén sózzuk, nem gittet sütünk. A fakanalat is hagyd a pélóba, inkább tölts még bort. Na most: látod, mit csinálok? A májat nem kavargatom, nehogy összetörjön, csak a serpenyőt rázom. Jöhet az őrölt bors, pár perc és kész is. A májnak ugyanis nem kell sok idő, drága Barátom. Akarsz előkóstolni? Akkor vegyél ki egy darab májat és vágd félbe. Ha a belseje már épphogy nem rózsaszín, kész is van. Tölts még bort, én kiszedem a májat. Jó, most jöhet a bacon. Te, ennyi maradt? Mindegy, ezt most beleborítom a serpenyőbe, most már jöhetsz a fakanállal. Most a hagymát is, de ne mellé. Nézd, megmutatom: a kés lapjával felszeded az aprított hagymát, és a kezeddel beborítod a serpenyőbe. Nice! Igen, jó sok hagyma kell, ne aggódj. Na, most pár percig hadd fonnyadjon, addig tölthetsz. Nem baj, ha elfogy, a májra majd sherryt öntünk, még jobb is. Oké, most jöhet két gerezd fokhagyma. Figyelj mutatom: a kés lapját rányomod, és tenyérrel megküldöd, így könnyen lejön a fokhagyma héja. Két gerezd mehet bele. Na, most öntök rá egy deci sherryt, add már ide az üveget. Jó, tekerd fel a lángot, hadd sisteregjen. Érzed az illatát? Neem? Én sem. Figyelj, amint elfő a bor, rádobjuk a májat. Zsír. A fakanállal menj most innen, fordítsd meg inkább a cédét, én meg lezárom a gázt. Most megmutatom, hogy aprítunk petrezselymet. Nem kell mezzaluna, nem buzulunk. A kés élét hintáztatjuk a vágódeszkán, látod? Na most ahogy az előbb mutattam, a kés lapjával szedd fel a petrust és tedd a májra. Ne röhögj, a petrezselymet petrusnak is hívják. Legalábbis a nagyanyám mindig így hívta. Köret? Nem lesz köret, kenyérrel esszük, rusztik a buli. Na, zene off, kapcsold be a tévét kezdődik a meccs. Látni akarom, ahogy elkenik ennek a majom murinnyónak a száját.
Hozzávalók:
- 1 üveg fehérbor (Irsai, vagy Degenfeld Muscat Lunel)
- 40 deka friss csirkemáj
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 deka angolszalonna
- 1 dl jerezi sherrybor
- Fűszerek: só, bors, 1 csokor petrezselyem
Utolsó kommentek