Örömmel jelentem, hogy immár teljes a topliszt top10-es listája a leghaszontalanabb konyhai kellékekről! Még a blogom legelső bejegyzésében megpróbáltam összeszedni azokat a konyhai eszközöket, amikre egy átlag honi háztartásnak szerintem semmi szüksége. A 10. hely azonban mindezidáig kiadó volt, ám most úgy érzem, rátaláltam a lista 10. helyezettjére: ez pedig a szilikonos fokhagyma pucoló, tisztító henger. A termék kereskedelmi forgalomban kapható, sőt még webáruházban is elérhető. Nekem már egy ideje ott figyel a konyhaszekrényben, és mivel azóta sem találtam nála haszontalanabb dolgot, így felkerülhetett a topliszt utolsó helyére. Maga az eszköz apró, fiókban könnyen elfér, de ez még egyáltalán nem mérsékli konyhai hiábavalóságát, sőt!
A szerkezet (ha lehet ezt annak hívni) szükségességét nem tudom, hogy mi hívhatta életre, de egészen biztosan nem a fokhagyma pucolás maga. Ha az eszköz lényege, hogy a fokhagyma hámozás közben ne érjünk kézzel a zöldséghez, akkor idáig rendben van. Bár valahogy ki kell venni a kamrából a fokhagymát, mondjuk kiemelhetjük húsfogóval is. Ha a hengerben megtisztítottuk valahogy a fokhagymát a külső héjától (nekem egyébként ez sem sikerült), akkor viszont még fel kell aprítanunk. Aha, akkor elővesszük a fiókból a másik célszerszámunkat, a fokhagyma aprítót és a fogóval belehelyezzük a tisztára hengerelt fokhagymát az aprítóba. Ezzel a folyamat végére értünk: úgy aprítottunk fel tetszőleges mennyiségű gerezd fokhagymát, hogy közben kezünk nem érintkezett vele. Ehhez mindössze három konyhai segédeszközt kellett elővennünk a fiókból. Ehhez képest a Liszt Olivér-féle megoldás (és gyanítom, hogy még sok konyhában így tesznek): elővesszük a kedvenc késünket. A lapját rátesszük a fokhagymára, rácsapunk egy nagyot a tenyerünkkel, és szinte már magától leválik a fokhagyma héja. És ha már elől van a kés, akkor ezzel fel is apríthatjuk a fokhagymát és az összes többi hozzávalót.
Tessék választani!
Utolsó kommentek