Úgy döntöttem, hogyha már tökölünk, akkor nem állunk meg a levesnél. Hiszen egy közepes méretű 3 kilós tökből egy komplett 3 fogásos menü is kijön 4 főre: leves, főétel és desszert is. Úgyhogy a klasszikus currys gyömbéres sütőtök krémleves után most jöjjön egy kevésbé szokványos recept, amit részben egy közelmúltbéli étteremlátogatás, részben pedig a hűtő tartalma inspirált. Az előbbiből vettem a fahéjat az utóbbiból pedig a ricottát, így született meg ez a fura tökös köret.
Ricottás fahéjas sütőtökpüré májashurkával
Hozzávalók:
- fél kiló sütőtök
- 10 deka ricotta
- 5 deka vaj
- fűszerek: 1 tk só, 1 tk bors, 1 tk fahéj, 1 tk szerecsendió, fél csokor petrezselyem vagy korianderzöld
- májas hurka: sógortól, anyóstól, szomszédtól vagy a kedvenc hentesünktől.
A sütőtököt – csakúgy, mint a levesnél – sütőben megsütjük, majd meghámozva egy edénybe tesszük. Ezután rádobjuk a vajat és a ricottát majd a fűszereket és az egészet egy krumplinyomóval vagy egy villával összepürésítjük. Az így kapott édeskés krémes sütőtökpürét kis lángon összemelegítjük és addig kevergetjük, amíg teljesen egynemű pürét kapunk. Ehhez a körethez valami karakán, sós ízvilág passzol, legyen az egy sütőben sült kacsamell, pirított libamáj, vagy most a mi esetünkben: egy mezei májashurka. A két íz így együtt nagyon rendben van, csak arra nem jöttem rá, hogy ehhez milyen zubehör (saláta, díszítés) passzolt volna még. Ha ez a kérdés bárkit megmozgatna annyira, hogy használható ötlete támad, azt szívesen veszem akár mailben akár kommentben.
Utolsó kommentek