TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

Tortilla de patatas: vajon Xaviék is ezt eszik?

Liszt Olivér 2012.07.13. 14:24

A spanyolok történelmi EB-győzelme után azt hiszem eljött az idő, hogy ne csak az ibériai focicsapat kezdő 11-ét fújjuk kívülről, de kicsit a spanyol gasztronómiával is képbe kerüljünk. Nem méltó, hogy a magyar embernek a tortilláról legjobb esetben is csak azok a tortillatekercsek jussanak eszébe, amit a hazai gyorséttermek és mexikói kajáldák árulnak ilyen név alatt. A tortilla ugyanis nem csak és kizárólag egy feltekerhető kukoricalepény, hanem a tapas bárok egyik legautentikusabb fogása, a spanyol sörkorcsolyák zsíros deszkája. Amit nem feltekerni kell, hanem felszeletelni, mint egy dobostortát. A klasszikus tortilla de patatas – ahogy a neve is elárulja – krumpliból készül, ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor egyfajta krumplis omlett. De ez kb. csak annyira igaz, mintha a töki pompost baconos pizzának titulálnánk. A tortilla de patatas az tortilla de patatas, üzenem ezt a kedves családomnak is, akik a frissen tányérra borított tortillát meglátva rakott krumplit emlegettek. Hiába, az ember nem lehet próféta a saját „családjában", én sem tudtam meggyőzni őket arról, hogy amit látnak, az nem a nagyi újragondolt rakott krumplija. És hogy hogyan kell megcsinálni? Például így:

Hozzávalók:

  • 80 deka krumpli
  • 6 nagy tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-1,5 dl olívaolaj
  • só, bors, kakukkfű és/vagy rozmaring (de a zöldfűszer akár is hagyható)

Ezenkívül bármilyen zöldséggel variálhatjuk még a tortillánkat, a lehetőségek száma végtelen. A cukkinis verzió pl. még igen jó, a receptét már korábban feltettem IDE.

tortilla de patatas.jpg

A tortilla de patatas lényege a vékony szeletekre / karikára vágott krumpli, ez adja a kaja gerincét, mondhatnám ez a tégla és a tojás csak habarcs. Vaaaagy a krumpli a sóder, a tojás pedig a víz és a cement. Vaaagy... Na de haladjunk sorjában. Fogjuk a meghámozott krumplit, vékony szeletekre vágjuk (lehet ám mandolinnal is), majd enyhén sós vízben félig készre főzzük és leszűrjük. Ezután felvágjuk a hagymát is vékony karikákra, egy vastag fenekű serpenyőben felhevítjük az olaj felét, elrendezzük benne a hagymakarikákat, majd lassú tűzön kb. 10 percig sütjük. Ezután fogjuk az előfőzött krumpliszeleteket és egyesével elkezdjük a hagymára halmozni. (A tortilla egyébként az eredeti receptúra szerint úgy készül, hogy a krumplit nem főzik elő, hanem az olajban sül puhára, de ez több időnkbe kerülne, szóval mindenki döntse el maga.) Ha egy 24 centis serpenyővel dolgozunk, akkor ennyi krumplival kb. 4-5 réteg is kijön, ami már elég a tisztességes tortilla-vastagság eléréséhez. A lángot levesszük kicsire, és hagyjuk, hogy pár perc alatt a krumpli is készre süljön / párolódjon. Ezalatt felverjük a tojásokat, hozzáöntjük a maradék kevés olajat, sózzuk-borsozzuk és vágunk bele frissen vágott kakukkfüvet vagy rozmaringot, ki-melyiket szereti. Ha a krumpli egy késpróba után már elég puhának tűnik, akkor a serpenyőt felöntjük a felvert tojással, szép lassan, a serpenyőt rezegtetve, hogy a tojásnak legyen ideje minden krumpliszelet közé és alá is beékelődni. (Másik megoldás, ha a serpenyő tartalmát öntjük a felvert tojásokra, és ebben a tálban keverjük össze a hozzávalókat, de így a serpenyőbe visszaöntve eltűnne a hagyma szép mintázata.) Ezután a serpenyőt lefedjük és hagyjuk, hadd szilárduljon a habarcs. Kb. 5 perc után a fedőt levéve már azt kéne látnunk, hogy a tojás a serpenyő szélén is megszilárdult és akkor jöhet a varázslat. Ha nagyon magabiztosak vagyunk, akkor behívhatjuk a csajunkat / pasinkat is, legyen kinek menőzni. Előkészítünk egy nagyobb lapostányért, amit finoman beolajozunk és a serpenyőre fektetjük. Ezután fogunk egy konyharuhát és egy nagyon határozott mozdulattal megfordítjuk a serpenyőt, a tortillát a tányérra borítjuk, és ámulunk önnön nagyságunkon. Ha eleget vártunk, a tojás már megszilárdult annyira, hogy a fordításkor nem folyik a kezünkre ugyebár. Ezután a tányérról finoman visszacsúsztatjuk a serpenyőbe a tortillát, hogy ami eddig a tetején volt, az most pár perc pirítással szintén színt kapjon. A gázt elzárva a tortillát még pár percig a serpenyőben pihentetjük, majd utolsó lépésként az imént használt tányérra csúsztatjuk. Ééés, kész. Lehet szelni, sört csapolni és szép emlékként megnézni még egyszer az EB-döntő góljait. Mert a spanyol konyhánál már csak a spanyol foci egyszerűbb: Xavi passzol és az addig sose hallott védő ballal bevágja. Van kérdés?

(Hogy egy igazi tortilla de patatas nem valami csoffadt lepényke, az a fenti videóból is kiderül, amit a híres Taberna Bar Santosban forgattak Cordobaban.)

Címkék: spanyol konyha tortilla de patatas spanyol tortilla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr374653014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása