Van úgy, hogy az ember csak úgy unalmában a kezébe vesz egy szakácskönyvet, mintegy pótcselekvésként, nagyokat nyelve lapozgat, mígnem talál benne egy olyan ételfotót, ami aztán alattomos módon beleég a retinájába; azzal álmodik, azzal ébred, s ezért addig nem nyugszik, míg el nem készíti maga is a saját verzióját. Mivel az elmúlt 3 napot többek között 30-nál szakácskönyv társaságában töltöttem, így nem meglepő, hogy beleestem a fent leírt hibába. De nem bántam meg: "a zamerikai" palacsinta és a spanyol tortilla után ugyanis megtaláltam a ráérős villásreggelik legfotogénebb példányát: ez pedig a röszti füstölt lazaccal és kapros-tormás tejföllel.
Hozzávalók:
- fél kg krumpli
- fél fej hagyma
- 1 tojás
- kb. 3 ek liszt (ez krumpli függő)
- só, fehér bors, fél tk őrölt rozmaring
- olaj a sütéshez
- "a feltéthez": füstölt lazac 3 ek tejföl, 1 ek torma, kapor
A rösztihez meghámozzuk a nyers krumplit majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A fél fej hagymát apróra vágjuk és a krumplihoz adjuk, ráütünk egy tojás, belekanalazzuk a lisztet, fűszerezzük és az egészet jól elkeverjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a krumplis masszából 1-1 púpos evőkanálnyit az olajba teszünk majd a kupacot a kanállal kilapítjuk. A rösztinek oldalanként kb. 2-3 perc kell míg aranybarnára sül. A kész krumplipogácsákat lecsepegtetjük, ráteszünk 1-1 kiskanálnyi tormás-tejfölt, rá a füstölt lazac darabkákat és végül a kaprot. Az így kapott eredmény egy egyszerre parasztos és stílusos, magyaros és nemzetközi, csajozós és családos villásreggeli.
Utolsó kommentek