Bevallom, mindig is felesleges buzulásnak tartottam a szuflékészítést. Minek felfújni pl. a csokit, amikor abból kiváló browniet lehet sütni? A Yorkshire pudding létjogosultságát pl. a mai napig tagadom. De be kellett látnom, hogy szuflét készíteni kifejezetten szórakoztató foglalatosság: az ember összevissza keverget mindent, amit a végén összeönt, formákba tölt és mindezt azért, hogy a végén szemtanúja lehessen egy kétes, ám annál gyorsabb kimenetelű erekciónak: sokat küszködünk pár centi felemelkedésért, amit utána azonnal fel kell szolgálnunk, mielőtt a produktumunk petyhüdésnek indul. Hogy megéri-e, azt mindenki döntse el maga.
Így néz ki a szuflé 10 perccel a sütőből való kivétel után. Amikor a rátettem az asztalra, hogy befotózzam, akkor még legalább 4 centivel magasabb volt. Sajnos ez a képen már nem látszik, de azért bízom az olvasó képzelőerejében.
Hozzávalók (kb. 6 formához):
- 300 gramm fehér spárga
- 5 deka vaj (plusz a formák kikenéséhez)
- 4 ek finomliszt
- 2 dl tej + 1 dl tejszín (vagy 3 dl zsíros tej)
- 4 tojás
- 3 ek reszelt sajt (parmezán, de pl. füstölt sajt is oké)
- só, fehérbors, szerecsendió
A spárgákat meghámozzuk, megmossuk, 2-3 centis darabokra vágjuk és lobogó vízben (melyhez adunk egy csipet sót és cukrot) 5 perc alatt majdnem készre főzzük. Ha ezzel megvagyunk, leszűrjük és egy botmixerrel pürésítjük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és pár perc alatt egyfajta rántást csinálunk belőle. Ha már picit barnul a rántás, szép lassan felöltjük az egészet tejjel, amíg a tej forrni nem kezd. Ezután gyorsan lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a leturmixolt spárgát, és 4 tojás sárgáját majd az egészet fűszerezzük. A (hideg) tojásfehérjéket egy külön keverőtálban kemény habbá verjük (szigorúan csak elektromos habverővel, mert kézi erővel még 10 évnyi kemény teniszedzés után sem fejlődnek ki a megfelelő keverőizmok az alkarban és a csuklóban). A hab akkor van kész, amikor a keverőtálat egy gyors mozdulattal a fejünk fölé tudjuk fordítani anélkül, hogy a tojás a nyakunkba zuhanna (hiába, én is Jamie Oliver praktikáin szocializálódtam). Ha a próbát túléltük, a habot fokozatosan elkeverjük a spárgás masszával. A szufléformákat (kerámiatálakat) kivajazzuk és belekanalazzuk a cuccot úgy, hogy egy centi üresen maradjon a formák peremén. Majd egy ügyesebbik ujjunk segítségével minden szuflé szélén körbehúzunk egy kört, hogy a sülés közben szépen fel tudjon emelkedni a felfújt. A formákat egy kis vízzel feltöltött tepsibe helyezzük, és 160 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ne ijedjünk meg: a szufléknak nevükből adódóan is az a dolguk, hogy szépen felemelkedjenek. Viszont a fogyasztás a sütőből kivéve azonnal ajánlott, mert tanuljuk meg: nem létezik olyan mondat, hogy „a szuflékat megsütjük, majd a másnapi felhasználásig hűtőben tároljuk”.
Eredeti francőz giga-szuflé fotók a facebookon!
Utolsó kommentek