Ás vagy, vagy Bés? Cés? Úúú. Teázni szoktál vagy inkább kávézni? Pepsi vagy Coca? Real vagy Barca? Esetleg ManUnited? Sör vagy bor? Ketchup vagy mustár? Kifli vagy zsemle? 1,5%-os vagy 2,8%-as tej? Netán 3,5%-ös? Mazsola vagy nem mazsola? A mindennapi élet eldöntendő kérdései egy a fogyasztói társadalom szerencsésebb oldalán szocializálódott tagja számára. Mint amilyen én is vagyok. S ha már ilyen fontos egzisztenciális kérdéseket feszegetünk, szerintem a felsoroltakhoz hasonlóan húsbavágó kérdés még a: Sütsz vagy főzöl inkább? Hogy mindkettőt? Nem, ne haragudj, de a kettőt egyszerre nem lehet, vagy lehet, csak nem hiszem el. Miért nem? Azért, amiért azt sem, hogy matematika-testnevelés szakos tanár vagy. Miért nem? Az ok egyszerű: amit szabad főzés közben, azt nem teheted meg sütéskor. Őszintén, mikor főzöl konyhai mérleggel? Szinte soha. Bezzeg addig el sem kezdesz sütni, amíg nincs az asztalon a mérleg. Mert sütéskor 10 deka liszt az 100 gramm liszt, 1 tojás pedig egy tojás, ami tovább bontható sárgájára és fehérjére, ami pedig lehet szobahőmérsékletű vagy hideg (ez utóbbit könnyebb habbá verni). A sütésnek megvannak a kikerülhetetlen szabályai, amiket ha megszegünk (vagy kihagyunk) máris szopóágra kerülünk. Sütéskor a hozzávalók nem variálhatóak szabadon, 20 deka olvasztott vaj nem lehet 2 deci étolaj, 2 ek porcukor nem lehet 2 ek méz. A sütéshez szolgai alázat, fegyelem és végtelen türelem szükségeltetik. Na, többek között ezért van ilyen kevés süti recept a blogon. Ha mégis rászánom magam, akkor a relatív egyszerűbb, de biztos végkimenetelű receptekkel szoktam próbálkozni. Ilyen az alábbi csokis-szedres süti is, amit Csakapuffin blogjáról loptam, mert ha süti, akkor nálam csak a puffin adhat erőt és főleg receptet. A szeder pedig évről-évre magától nő a kövesdi kertben, megérdemli, hogy néha egy ilyen szép sütiben végezze.
Hozzávalók (12 muffin formához)
A tésztához:
10 deka olvasztott vaj
10 deka kristálycukor (én nádcukrot használtam, mert azért nekem senki nem mondja meg...)
8 deka liszt
2 deka kakaópor
2 tojás
1 citrom leve és reszelt héja
1 kk sütőpor
A krémhez:
125 gramm tejföl
125 gramm krémsajt (ez pont 1 doboz natúr Philadelphia)
10 deka porcukor
1 tojás
és összesen 15-20 deka feketeszeder.
A vajat és a kristálycukrot habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojásokat egy fél citrom levét és reszelt héját, majd szép lassan a lisztet, kakaóport és a sütőport, végén a másik fél citrom levét, és örülünk, hogy nem hagytunk ki semmit. A tésztát egy kanál segítségével a kivajazott muffinformákba öntjük úgy, hogy a tészta kb. a mélyedés feléig érjen. (Én valamiért nem állhatom a muffinpapírt, ezért ehelyett inkább csak kikenem a formákat). Ezután az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 10-15 percre, amíg szépen felemelkedik és majdnem készre sül a tészta. Amíg a tészta sül, megcsináljuk a krémet: a hozzávalókat keverőtálba merjük / mérjük és kézi habverővel szépen elkeverjük. A kész tésztákba 1-2 szem szedret nyomkodunk, majd ezekre kanalazzuk a krémet, és a krém tetejére szintén elhelyezünk pár szem szedret ízlésesen, kinek mit diktál a szépérzéke. Ezután a sütőformá(ka)t visszatesszük a sütőbe, és kb. újabb 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha a krém már megszilárdult, de még finoman remeg, készen is vagyunk. Várjunk 5 percet, amíg picit kihűl a cucc, ezután egy kés segítségével könnyen és egyben kiszedhetjük a formákból a „sütikécskéket", és felsóhajthatunk: mi bizony az emberiségnek azon 1%-ához tartozunk, akik főzni ÉS sütni is tudnak.
Utolsó kommentek