Mindenkinek van valami heppje, titkos fegyvere, amit az örök élet elixírjének tart: ki a pálinkára esküszik, ki a kénes-büdös forrásvízre, ki pedig a nyerskosztra. Én évekkel ezelőtt a halfogyasztásban találtam meg a hosszú élet kulcsát, és hirdetem azóta fennhangon mindenkinek, egyen minél több tengeri és folyami (!) halat! A halak iránti „egészséges" fixációm továbbra is megmaradt, de mióta közvetlen Spanyolországból kapom az andalúz olívaolajat és olajbogyót, teljesen olajbogyófüggő lettem. Kimagozva, vagy magosan, töltve vagy töltetlen, ecetesen vagy olajosan, olajbogyót eszem olajbogyóval. Az olíva előnyös élettani hatásai egyébként pont a tengeri halakéhoz hasonló, tele van telítetlen „jóféle" zsírsavakkal, melyek jót tesznek mind a szívnek, mind az érrendszernek. Az olajbogyó magja pedig szintén ehető, sőt, kis mennyiségben kifejezetten jót tesz a gyomornak, gyomorfal-erősítő hatása miatt. Még azt is olvastam valahol (a neten sajnos nem találtam meg a forrást), hogy a Barcelona focicsapatának játékosai naponta 7 db olajbogyót kapnak ellátmányként. Több se kellett, azóta olajbogyót teszek pizzára, salátába, és közvetlen a számba, csak idő kérdése volt, hogy mikor fogom kenyérre is kenni. Ehhez csak egy jó tapenád recept kellett. A tapenád (tapenade) nem más, mint egy dél-francia olajbogyókrém szardellával és kapribogyóval. Nevét is ez utóbbiból kapta: a tapenado szó provanszál (okszitán) nyelven kapribogyót jelent. Pár hónapja egy provence-i gourmet webshoptól (a főnökömön keresztül!) kaptam egy kis helyi szeretetcsomagot: fügedzsemet, fügelikőrt és az említett tapenádot fekete olívából. Az eredeti üveg pár nap alatt elfogyott pirítósra kenve, így kénytelen voltam magam utángyártani, amiben a címkén található hozzávalók leírása segített. Így készült az én eredeti utángyártott provence-i tapenádom:
Hozzávalók (egy kisebb befőttes üveghez):
- 1 üveg magozott fekete olajbogyó (kb. 200 gr)
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 ek brandy (vagy sherry)
- 1 kk kapribogyó
- 2-3 db szardella filé
- 1 kk dijoni mustár
- 1 kk cukor
- só, bors
- Opcionális: fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom
Ennél egyszerűbb és gyorsabb előétel a világon nincs: minden hozzávalót robotgépbe teszünk és jó alaposan pépesre turmixolunk. És ennyi. A tapenádnak rengeteg receptje létezik, sokan tesznek bele fokhagymát - én ezt kihagytam -, és friss bazsalikomot illetve citromlét is. A friss citromlé elengedhetetlen az ételből, de én azt javaslom, hogy ezt csak közvetlen fogyasztás előtt, a megkent pirítósra locsolva használjuk. Van kérdés?
Utolsó kommentek