TOPliszt - Liszt Olivér konyhája

Ha létezik örömfoci (már pedig létezik, hisz ott a Barca), akkor létezik örömfőzés is: Liszt Olivér ezt gyakorolja, nap mint nap. Liszt Olivér nem hivatásos és nem is megélhetési fazékzseni: inkább főz, mint süt, mert precizitásánál már csak pontatlansága nagyobb. Ez az ő történetmesélős és szókimondó konyhablogja. If any question, he's more than happy: lisztoliver@gmail.com. Enni és enni hagyni!

videjók

I want YOU!

Utolsó kommentek

TV Paprika magazin

archiváló doboz

00 ás liszt (1) amerikai palacsinta (2) anthony bourdain (1) arborio rizs (4) a bolygo amerikai (1) bagett (1) banános süti (1) Báránd (1) batáta (1) bbc good food (1) birkapörkölt (1) bodzaszörp (1) botmixer (1) brindzás sztrapacska (2) brokkoli krémleves (1) brownie keksz (1) bud spencer (1) bulgur (1) cannelloni (1) cékla (4) céklakrém (1) cékla csatni (1) Cézanne (1) chili dzsem (1) chili paprika (1) chocoMe (1) cinco de mayo (1) csicseriborsó (1) csirkecurry (1) csirke saltimbocca (1) csokigyár (1) csokis keksz (1) csokis süti (1) curry (1) currykrém (1) Dang Muoi étterem (1) disznóvágás (2) dorset (1) dulce de leche (1) Edelweiss (1) édesburgonya-krémleves (1) édeskömény krémleves (1) ehető ajándékok (3) étteremkritika (1) fafülgomba (2) fekete olavójbogyókrém (1) fekete retek (1) fokhagymapucoló (1) földimogyoró olaj (2) fordított ananásztorta (1) füstölt pisztráng (1) gombás quiche (1) halszósz (4) haluska (2) haluskafesztivál (1) heston blumenthal (2) hétköznapi vegetariánus (1) hotdog (1) hugh fearnley whittingstall (1) hummusz (1) húsvéti sonka (1) ínyencmártás (1) jázmiz rizs (1) joghurtos padlizsán (1) joulutorttu (1) juharszirup (1) kacsa (3) kapormártás (1) karaj (1) karalábé krémleves (1) karamellizált alma (1) karamellszósz (1) keith floyd (2) kenyérlángos (1) kenyértészta (1) keresztapa (1) kínai pirított tészta (2) knédli (1) kókuszgoló (1) kókusztej (1) kolbásztöltés (1) Koroknai Porta (1) krémleves (2) krumplihámozó (1) kuszkusz (1) lacikonyha (1) lasagne (1) lazac (6) lazacfasírt (1) lazacleves (1) legyező burgonya (1) lehel piac (1) lencsefőzelék (2) lilakáposzta (1) ludaskása (1) malactartó (1) marharagu (1) marinált lazac (1) marokkói konyha (1) másnaposság (1) medvehagyma (1) merőkanál (1) mezzaluna (1) mogyorókrém (1) mogyorós céklasaláta (1) mogyoróvajas brownie (1) Múzeum cukrászda (1) nagyböjt (1) narancsmártás (1) narancsos csirke (1) nekedterem (1) new york sajttorta (1) ossobuco (2) padlizsánkrém (2) padlizsán recept (3) pad thai (1) palóc fasírt (1) paradicsomszósz (1) phó leves (1) pico de gallo (1) pistou (1) pisztráng (1) pizzaliszt (1) pizzaszósz (1) pizzatészta (1) pizza teszta (1) potyoló (1) pozsonyi kisvendéglő (1) rákóczi pékség (1) receptvarázs (1) reggelik (3) ricottatorta (1) risotto alla milanese (1) river cottage (1) rizottó (5) rizsecet (1) Romani Platni (1) röszti (1) sajtkrémes brownie (1) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherrys csirkemáj (1) sólet (2) sörkorcsolya (4) sörkóstolás (1) sörös csokis sütemény (1) spacecake recept (1) spanyol konyha (3) spanyol tortilla (2) spárga (3) strammer max (1) sültpaprika saláta (1) sült cékla (1) sült csirke (1) sült paprika (1) sütőtökös kolbász (1) sütőtökös rizottó (1) sütőtökpüré (1) sütőtök curry (1) sütőtök krémleves (1) szarvas (1) szarvascomb (1) szedres süti (1) szójaszósz (1) szuflé (1) tadzsin (1) tahini (2) tangue de chat (1) tapenád (1) tatin torta (2) távol keleti konyha (2) teflonserpenyő (1) tejszínes töksaláta (1) thai konyha (2) the fat duck (1) tojáslikőr (1) töki pompos (1) töltött zsemle (1) top10 (2) tortilla de patatas (2) transz-zsírsav (1) tv paprika magazin (4) újkrumpli (2) vágódeszka (1) vakteszt (1) VHS-klasszikusok (1) vietnámi konyha (1) vinetta (1) vörcseszter-szósz (1) vöröslencse krémleves (1) wellington bélszín (1) whoopie pie (1) wok (2) zöldborsókrém (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsurmó (1) Címkefelhő

Halra magyar 2. rész: Lazac tavaszi tésztával

Liszt Olivér 2012.07.31. 22:13

A TOPliszt elsődleges célja sosem a népnevelés volt, sokkal inkább félig tudatos félig céltalan szórakoztatás. A marketingesek ezt hívják infotainmentnek: könnyen emészthető bulvárfröccs egy kortynyi tudástárral felvizezve, épp csak annyira, hogy az átlag letompult fogyasztónak még emészthető legyen. Éppen ezért én is ritkán merülök el a fehérjék, glükózok és ásványi anyagok csodálatos világában. De ha halról van szó, felszínre tör belőlem a félművelt dietetikus, és Rubint Rékát megszégyenítő lelkesedéssel tudok a többszörösen telített zsírsavak (lásd még Omega 3B) kedvező élettani hatásairól mesélni. Ha kell, végig haknizom fél Magyarországot, facebook csoportot alapítok, és minden lehetséges fórumon győzködöm az én népemet, csakhogy több halat egyék. Ha túllendülünk azon a neuralgikus ponton, hogy hazánk határait már régóta nem nyaldossa egy tenger nyelve sem, és 2 órányi autóútra lakunk a Balatontól vagy a Tisza-parttól, akkor is el tudunk menni a piacra vagy a Metroba, hogy betankoljunk hazai pisztrángból vagy import lazacból. Mert akik picit is idegenkednek ezektől a lábatlan jószágoktól, azoknak elsősorban az előbbi két halfajtát ajánlom a figyelmébe és a tányérjára. Mondjuk egy könnyű zöldséges tésztával, csakhogy a többszörösen telített zsírsavak mellett se maradjanak a végén telítetlenek.

lazac_tesztaval.jpg

Hozzávalók (2 főre)

  • 2 szelet lazacfilé (nem filézve, hisz a lazacban alapból alig van szálka)
  • kb. 20 deka spagetti
  • 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem

Egy serpenyőben vajat olvasztunk, és a lazacszeleteket bőrös felükkel lefelé a serpenyőbe tesszük, majd sózzuk-borsozzuk. Pár perc sercegés után megfordítjuk a filéket újabb 3-4 perc alatt készre sütjük őket. Mielőtt kiemelnénk a serpenyőből, meglocsoljuk egy fél citrom levével. A serpenyőben benne hagyjuk a vajas-citromos keveréket és erre öntjük az olívaolajat majd a vékony csíkokra vágott újhagymát és a paprikát, és közepes lángon picit megfonnyasztjuk őket. A tűzhelyet azért ne hagyjuk ott, még ha Gyurta Dani is úszik épp, mert csakhamar mehet bele az aprított fokhagyma és a leszűrt, al dentére főtt spagetti tészta. Az egészet együtt 1 perc alatt jól elkeverjük majd megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel és meglocsoljuk az esetlegesen maradt citromlével. Az eredmény egy gyönyörűen fotózható, egészségtől kicsattanó étel, ami egy pohár könnyű rozéval máris igazi randi kaja.

(Ha tetszett, akkor gyere a facebookra, mert különben sosem érjük el a kritikus tömeget (100-at)!

Címkék: lazac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr274689510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása